Voor bepaalde ruimtes kan het erg belangrijk zijn dat de vloer vochtbestendig is. Denk bijvoorbeeld aan badkamers en keukens. Met de toepasbaarheid en het onderhoudsgemak van gietvloeren, zijn deze in elke ruimte van een gewone woning of bedrijfsruimte een populaire keuze. Maar welke soorten gietvloeren zijn nu goed geschikt voor deze ruimtes waar vochtophoping een probleem kan vormen?
Wat maakt een gietvloer vochtbestendig?
Hier is wat goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een mooie, vochtbestendige gietvloer voor in de badkamer: vrijwel alle gietvloeren zijn vochtbestendig, mits de juiste toplaag wordt aangebracht! Ja, het is de toplaag die de vloer vochtbestendig maakt. Met een afwerking van epoxyhars of polyurethaan, wordt een dunne maar sterke laag gecreëerd bovenop de gietvloer, die zorgt dat vuil en vocht zich niet kunnen ophopen. Zo kan elke gietvloer dus prima geplaatst worden in een vochtige ruimte, of je nu een badkamer vloer wilt van beton ciré, van polyurethaan of van epoxyhars.
Onderhoud voor vochtbestendige gietvloeren
Zo’n gietvloer is dan wel vochtbestendig, maar dat betekent natuurlijk niet dat waterschade door de jaren heen niet kan opbouwen. Bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden water zal slijtage onvermijdbaar zijn. Het is daarom belangrijk om vochtbestendige gietvloeren regelmatig te onderhouden om die vochtafstotende eigenschappen goed te behouden. Het plaatsen van nieuwe lagen hars moet nu eenmaal zo nu en dan gebeuren, zelfs wanneer de vloer zich niet in een vochtige ruimte bevindt. De regelmaat waarmee dit onderhoud moet gebeuren staat echter niet vast. Dat hangt af van hoe intensief de vloer wordt gebruikt.
Zijn er vloeren die beter geschikt zijn voor vochtigere ruimtes?
Al is die topcoat de belangrijkste factor in het creëren van een vochtafstotende vloer, kan het toch zijn dat bepaalde soorten vloeren nu eenmaal beter werken voor bepaalde ruimtes. Zo zijn PU-cement vloeren dankzij de unieke combinatie van materialen bijvoorbeeld uitstekend bestand tegen zowel water als chemicaliën. De hoge chemische weerstand van dit type gietvloer maakt deze perfect voor werkplaatsen waar veel wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen of chemicaliën.
Epoxy gietvloeren zijn goed bestand tegen water en andere vloeistoffen, maar zijn ook nog eens duurzaam en makkelijk schoon te houden. Deze vloeren worden vaak gebruikt in commerciële ruimtes zoals fabrieken en magazijnen. Dan zijn er ook nog polyurethaan gietvloeren, die flexibel en duurzaam zijn. Deze vloeren zijn niet alleen bestendig tegen krassen en slijtage, maar ze zijn ook bijzonder vochtbestendig en daarom ideaal voor badkamers en keukens. Ook zijn er nog cementgebonden vloeren, oftewel betonlook vloeren, die vooral populair zijn vanwege hun moderne uitstraling. In badkamers gebruiken we geen cement gebonden gietvloeren. Alleen PU Gietvloeren en BIO Lavasteen.
Zo heeft elke gietvloer zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Uiteindelijk is het het slimst om persoonlijk advies te vragen van een specialist die zijn expertise toepast op jouw specifieke situatie. Ook speelt natuurlijk je persoonlijke stijl en smaak in interieur een grote rol in de keuze die je maakt. Kies dus vooral een gietvloer die ook mooi in de ruimte past.