Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Een gietvloer over plavuizen

Wat is een gietvloer? Een gietvloer is een vloer die gegoten wordt. Dat wil zeggen dat er een vloeibare vorm van het materiaal wordt gebruikt, welke na uitharden geschikt is om op te lopen. Gietvloeren zijn doorgaans zo’n 2 tot 6 millimeter dik, afhankelijk van het type dat u kiest. …

Voor design & industrie
Duurzame gietvloeren
Brede technische kennis
Showroom in Amsterdam

Een gietvloer over plavuizen

Plavuizen zijn keramische vloertegels die in allerlei kleuren te vinden zijn. De populariteit van plavuizen neemt de laatste jaren af. Bent u verhuisd en liggen er plavuizen in de nieuwe woning? Of heeft u plavuizen in uw woning en bent u toe aan iets nieuws? Dan is het mogelijk om over de plavuizen een gietvloer te laten aanbrengen.

Een gietvloer over plavuizen

Omdat een gietvloer een dunne vloer is die met de hand wordt aangebracht, is het mogelijk om de vloer over een bestaande vloer aan te brengen. De ondergrond moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zo ook als de vloer belegd is met plavuizen. Om een gietvloer over plavuizen te kunnen aanbrengen moet eerst nagekeken of alle tegels goed vast liggen. Daarna wordt de gehele vloer opgeruwd met een schuurmachine zodat de gietvloer goed aan de ondervloer zal hechten. Mocht het nodig zijn, dan kan er ook eerst een egalisatielaag worden geplaatst. Het resultaat is een mooie, strakke gietvloer.

gietvloeren beton

Wat is een gietvloer?

Een gietvloer is een vloer die gegoten wordt. Dat wil zeggen dat er een vloeibare vorm van het materiaal wordt gebruikt, welke na uitharden geschikt is om op te lopen. Gietvloeren zijn doorgaans zo’n 2 tot 6 millimeter dik, afhankelijk van het type dat u kiest. De meeste gietvloeren zijn gemaakt van een soort kunststof, namelijk:

 • epoxy, of
 • polyurethaan (PU)

Epoxy gietvloeren komt u het meeste tegen in de industrie. Gietvloeren zijn namelijk onder andere zeer populair in bedrijfspanden en fabriekshallen. Gietvloeren zijn daarnaast uitermate geschikt voor winkels en woningen. In dat geval kiest men vaak voor een gietvloer van polyurethaan.

Het is belangrijk dat uw gietvloer wordt aangebracht over een dragende vloer. Daarom is een gietvloer over plavuizen plaatsen een uitstekend idee.

Waarom kiezen voor een gietvloer over plavuizen?

Het aanbrengen van een gietvloer over plavuizen heeft een aantal voordelen:

 1. Het scheelt tijd en geld als u de plavuizen kunt laten liggen.
 2. Een gietvloer maakt de vloer volledig naadloos en daardoor hygiënischer dan andere vloeren.
 3. Een gietvloer is, in tegenstelling tot plavuizen, licht elastisch en daardoor comfortabel.
 4. Een gietvloer heeft een mooie strakke en moderne uitstraling.
 5. Een gietvloer is vochtwerend en daarom ook geschikt voor de badkamer en het toilet.
 6. Een gietvloer is slechts enkele millimeters dik. Daardoor hoeven ook de deuren niet opgehoogd te worden.

Droogtijd van een gietvloer

Doordat een gietvloer in vloeibare, gegoten vorm wordt aangebracht, is het belangrijk dat u de vloer goed hard laat worden. Uitharden van de vloer voorkomt beschadigingen en lelijke afdrukken. Een gietvloer moet gemiddeld 3 tot 5 dagen drogen. Hoe lang exact verschilt per type vloer en type ondervloer. Daarover adviseren wij u graag indien gewenst.

Het hele proces van een gietvloer over plavuizen plaatsen neemt echter meer tijd in beslag.  De droogtijd van een gietvloer is weliswaar enkele dagen, maar de voorbehandeltijd dient ook meegerekend te worden. Daarnaast wordt een gietvloer laag per laag met de hand aangebracht. Het hele proces van het plaatsen van een gietvloer aanbrengen neemt daarom ongeveer anderhalve week in beslag. Daarna kunt u gebruik maken van de ruimte.

Gietvloer leggen: een stappenplan met droogtijden per laag

De verschillende lagen van een gietvloer worden één voor één handmatig aangebracht. Het complete proces van een gietvloer over plavuizen leggen gaat in de volgende stappen:

 1. Het voorbehandelen van de plavuizen ondervloer. De ondervloer moet egaal en droog zijn. Dat is bij plavuizen vaak het geval.
 2. Het ontvetten en diamantschuren van de tegels: zo maken we de ondergrond gereed voor de gietvloer. Stap 1 en 2 komt geen droogtijd aan te pas, maar het machinaal opruwen van de vloer kost wel enkele uren.
 3. Het aanbrengen van een hechtende primer zodat de gietvloer kan hechten aan de tegels. De primer moet minstens 12 uur drogen.
 4. De schraplaag aanbrengen. Deze maakt de vloer taai en toch comfortabel. De schraplaag heeft een droogtijd van 18 uur.
 5. Egalisatie van de vloer. Dit doen we met cement gebonden of gips gebonden egaline. Het kan ook met epoxy.
 6. Is de gietvloer goed droog? Dan begint als er sprake is van vloerverwarming het opstookprotocol. De vloerverwarming wordt dan voor het eerst in gang gezet om de gietvloer langzaam te laten wennen aan de vloerverwarming.
 7. Aanbrengen en drogen van de gietvloer. Dit duurt tenminste 15 uur.
 8. De laatste laag van de gietvloer wordt aangebracht. Dit is de topcoating. Daarin heeft u keuze uit verschillende vloersystemen zoals de PU gietvloer, Blending Nature, BIO Lavasteen of design begon. Deze laag moet tenminste 24 uur drogen.
 9. Na het laatste droogproces is de vloer klaar en kunt u de ruimte betreden.

Soorten egalisatie over tegels

Er zijn verschillende soorten tegels waarover u een gietvloer kunt laten leggen. Hieronder een overzicht van de soorten tegels die geschikt zijn voor een gietvloer en welke gietvloeren u uit kunt kiezen.

Soorten tegels geschikt voor onder een gietvloerSoorten gietvloeren geschikt voor over tegels
Terracotta tegelsWoonbeton
Faience tegelsPU Gietvloer
Volkeramische tegelsBIO lavasteen gietvloer
Dubbelhard gebakken tegels (DHG)Blending Nature gietvloer
SplijttegelsEpoxyvloer
Porcellanato tegels 
Marmer tegels 

Verschillende soorten gietvloeren zijn te combineren met verschillende soorten tegels. Bent u benieuwd of de gietvloer die u op het oog heeft geschikt is voor over de tegels die in uw woning of bedrijfspand liggen? We adviseren u graag.

Gietvloer over tegels: let hier op

In principe kun je een gietvloer over elk type vloer leggen. Er zijn wel een aantal zaken om op te letten.

Het belangrijkste is dat u een egale ondervloer hebt. Deze moet tevens stabiel zijn. Dat zorgt voor een strak resultaat wat langdurig mooi blijft. Is de ondervloer niet voorbehandeld en egaal gemaakt? Dan kunt u al snel barsten gaan zien in uw nieuwe gietvloer. Voor een strak resultaat is het ook belangrijk om hoogteverschillen weg te werken. Met een egalisatielaag wordt de ruimte tussen de plavuizen opgevuld. Dit zorgt vaak ook voor opvulling van hoogteverschillen.

Heeft u dus losse plavuizen of tegels? Dan kunt u deze het beste verwijderen. Dat geldt ook als u tegels heeft waar hoekjes uit verdwenen zijn. Het is vaak mogelijk om de plavuizen te egaliseren met een speciale behandeling. Als u een gietvloer over plavuizen laat plaatsen door de experts van coatingvloer.nl dan nemen wij het egaliseren van de ondervloer voor onze rekening. Als het dus nodig is plavuizen te verwijderen of bewerken voor het mooiste resultaat, hoeft u daar zelf niet aan te denken.

Soorten gietvloeren

Er zijn veel soorten gietvloeren om uit te kiezen. In principe zijn ze allemaal te plaatsen over een vloer met plavuizen. Bij coatingvloer.nl kunt u uit een aantal soorten kiezen:

Woonbeton

Deze soort gietvloer wordt ook wel cementgebonden gietvloer genoemd. Woonbeton is gemaakt op basis van cement. Het soort voor een stoer en ruw resultaat. Het is geschikt voor elke soort ruimte en daarmee dus populair in winkels en kantoren, maar ook in woonhuizen. Woonbeton vraagt amper onderhoud en past goed bij een stoer interieur. De vloer is bovendien goed te combineren met vloerverwarming. Het is in veel kleuren verkrijgbaar.

PU gietvloer

Een PU gietvloer is gemaakt van polyurethaan. Dat is een soort kunststof die extra stevig is en goed te bewerken is. Bij coatingvloer.nl vindt u de Green Line PU gietvloer. Die bestaat voor 100% uit polyurethaan, waar sommige andere gietvloeren ook andere materialen bevatten. De vloer voelt warm en comfortabel aan. Er is ook veel mogelijk als het gaat om kleur en design, net als bij woonbeton. Het verschil met woonbeton is de zachtheid. Deze gietvloer is daardoor minder sterk en niet geschikt voor bijvoorbeeld fabriekspanden. Wel is de PU gietvloer een duurzame keuze.

BIO lavasteen gietvloer

Wilt u een hybride gietvloer met een robuuste uitstraling? Dan is de BIO lavasteen vloer van coatingvloer.nl een aanrader. Deze vloer bestaat dankzij het lavasteen grotendeels uit natuurlijke materialen. Krassen zie je amper. Lavasteen is een soort natuursteen die bekend staat om hardheid en slijtvaste eigenschappen. Het is daarmee een vloer die geschikt is voor woningen, maar ook winkels en kantoorpanden. Ook dit type gietvloer is goed te combineren met vloerverwarming. Wat BIO Lavasteen onderscheidt is dat de vloer de ecologisch verantwoorde keuze is dankzij de samenstelling van materialen.

Blending Nature gietvloer

De Blending Nature is een nieuwe gietvloer. Daarmee is het ook de groenste keuze van alle gietvloeren die coatingvloer.nl aanbiedt. Is duurzaamheid voor u belangrijk, maar wilt u daarnaast een vloer met een unieke uitstraling die ook nog eens goed te combineren is met vloerverwarming? Dan is dit het type voor u. De basis van deze vloer is polyurethaan.

Gietvloer over tegels zelf doen

Een gietvloer over plavuizen leggen is een ingewikkelde klus die vraagt om gespecialiseerde kennis. Om die reden adviseren wij altijd om het plaatsen van de gietvloer uit te besteden aan coatingvloer.nl of een andere expert op het gebied van gietvloeren.

Wilt u toch graag zelf aan de slag met uw nieuwe gietvloer ? Houd er dan rekening mee dat een goede voorbereiding essentieel is. Dat bevordert de hechting van de vloer en zorgt voor een mooier resultaat. Egaliseer de vloer en vergeet ook vooral niet te ontvetten. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld aceton gebruiken. Het aanbrengen van de juiste primer is bovendien een belangrijke taak. Lees u goed in en begin pas met het leggen van de verschillende lagen van de vloer als u alle kennis en benodigdheden paraat hebt.

Gietvloer over plavuizen vloer met vloerverwarming

Vloerverwarming wordt steeds populairder. Het is een uitstekende manier om energie te besparen. Met vloerverwarming wordt uw woning namelijk geleidelijk verwarmd en gaat er ook minder warmte verloren. Niet iedere vloer is echter geschikt om te combineren met vloerverwarming. Gietvloeren zijn dat gelukkig wel. Dat is een van de voornaamste redenen dat steeds meer mensen kiezen voor een gietvloer. Dat, en de prachtige uitstraling natuurlijk.

Heeft u al bestaande vloerverwarming met plavuizen? Een gietvloer is over plavuizen met vloerverwarming aan te brengen. Dat komt doordat gietvloeren erg dun zijn. De meeste gietvloeren zijn maar enkele millimeters dik. Daardoor kan het de warmte goed geleiden en gaat er weinig verloren.

Soorten gietvloeren met vloerverwarming

Alle gietvloeren van coatingvloeren.nl zijn te combineren met vloerverwarming. Wel is het zo dat de vloeren in dikte verschillen. Woonbeton is bijvoorbeeld over het algemeen iets dikker dan een PU gietvloer. Twijfelt u of dit te combineren is met de plavuizenvloer die u al heeft liggen? We staan u graag bij met vrijblijvend advies.

Gietvloeren en duurzaamheid

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk. Zo ook in het samenstellen van een interieur voor een woning, winkel of bedrijfspand. Daarin wordt ook gekeken naar de duurzaamheid van vloeren en gebruikte materialen. Maar hoe verantwoord is een gietvloer nu eigenlijk?

Het antwoord is simpel: gietvloeren zijn uitermate duurzaam. Dat heeft een aantal redenen:

 • Gietvloeren hebben een zeer lange levensduur. De aanschaf van een gietvloer is dan ook een investering voor langere termijn. Een gietvloer – mits vakkundig aangebracht – kan jaren of zelfs tientallen jaren meegaan.
 • Een gietvloer is energiebesparend. Doordat de vloeren zo goed te combineren zijn met vloerverwarming, helpen ze energieverspilling tegen te gaan. Simpel gezegd: u hoeft minder hard te stoken voor een warm huis of kantoor als u een gietvloer met vloerverwarming plaatst.
 • Veel gietvloeren zijn tegenwoordig zo veel mogelijk gemaakt met duurzame materialen. Dat geldt ook voor de vloeren bij coatingvloer.nl. Zo draagt u bij aan het beperken van uitstoot door te kiezen voor een gietvloer.

Hoewel een gietvloer absoluut lang mooi blijft, raden wij wel aan de toplaag na vijf tot tien jaar opnieuw aan te brengen. Dat zorgt ervoor dat de vloer nog langer meegaat met een mooi, strak uiterlijk.

Gietvloer kleuren

Het grote voordeel van veel gietvloeren is dat ze in een heleboel kleuren verkrijgbaar zijn. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft dat zeker niet beperkt tot grijstinten en donkere kleuren. Het is dus goed mogelijk om een gietvloer te kiezen die volledig bij uw interieur past, ook als dat een afwijkende kleur is.

De kleur van uw gietvloer bepalen? Daarin staan wij u graag bij. De vloer bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van de ruimte. Gaat u bijvoorbeeld voor een industrieel interieur? Dan is een lichtgrijze of donkergrijze gietvloer perfect. Deze kleuren zijn neutraal en goed te combineren met andere materialen die veel voorkomen in deze woonstijl zoals zwart, wit en bruin. Maar ook met meer opvallende interieurtrends zoals de bohemian stijl of een landelijke stijl is – in tegenstelling tot de verwachting – perfect te combineren met een gietvloer in een warme, zachte kleur.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden wat kleuren betreft? Bezoek onze showroom en bekijk de gekleurde gietvloeren in het echt. We staan voor u klaar om kleuradvies te geven.

Wat is de keerzijde van een gietvloer?

Net als ieder ander type vloer heeft een gietvloer veel voordelen, maar er zijn ook een aantal keerzijden:

 • Een gietvloer is niet in een dag gelegd. Het hele proces neemt meestal zo’n anderhalve week in beslag.
 • Gietvloeren zijn in aanschaf relatief prijzig. Dat verdient u wel terug doordat het vloeren zijn die uitzonderlijk lang meegaan.
 • Sommige gietvloeren zijn gevoelig voor krassen. Dat geldt niet voor ieder type. Bovendien kan het bijdragen aan een robuust uiterlijk van uw vloer.
 • Een gietvloer kunt u niet zomaar zelf plaatsen zonder uitvoerige kennis.

Toch wegen de nadelen voor de meeste mensen niet op tegen de voordelen van een gietvloer.

Gietvloer van Coatingvloer.nl

Heeft u plavuizen, maar ziet u graag dat er een nieuwe gietvloer op wordt aangebracht? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij hebben jaren ervaring met het aanbrengen van gietvloeren over bestaande vloeren. Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een bezoek aan de showroom. Of vraag eerst online een vrijblijvende offerte aan.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.