Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Soorten vloeren

Welke soorten vloeren zijn populair?

Van parket tot woonbeton, er zijn vele verschillende soorten vloeren. Hoe maakt u de keuze voor een vloer? Eigenschappen van het vloermateriaal spelen voor veel mensen een rol. Ook het rendement van de vloerverwarming draagt voor steeds meer mensen bij aan hun vloerkeuze. En natuurlijk mogen we smaak en stijl niet vergeten. Overweegt u een eigentijds type vloer of wilt u juist liever een tijdloze soort?

De meest populaire soorten vloeren in huis bespreken we hier voor u. We beschrijven de kwaliteiten en minpunten per soort vloer, maar ook de woonstijl waarbij het vloertype aansluit. De vloeren waar u hier over leest zijn overigens allemaal dekvloeren, geen ondervloeren.

Houten vloeren

Van origine bestaat de houten vloer uit massieve planken van, jawel, hout. Eikenhout is een van meestgekozen houtsoorten voor dit vloertype. Houtnerven en noestig eiken geeft deze vloersoort een levendig karakter. Hoe meer noesten en duidelijk zichtbare nerven, des te levendiger de vloer. Verschillende houtsoorten hebben eigen kleuren, maar ook binnen eikenhout vindt u donkere en lichte tinten. Ook het legmotief, recht of vissengraat, heeft veel invloed op het uiterlijk van de vloer. Visgraatvloeren zijn de laatste jaren enorm populair geworden.

Als u voor hout kiest moet u er rekening mee houden dat dit een van de verschillende soorten vloeren is waar veel onderhoud bij komt kijken. Hout moet u eens in de acht tot tien jaar schuren en in de was zetten. Verder zorgen temperatuurverschillen voor krimpen en uitzetten van houtenplanken, de vloer kan flink gaan werken. Houten vloeren zijn doorgaans niet geschikt voor vloerverwarming, de dikke planken laten weinig warmte door en kunnen kromtrekken.

U kunt natuurlijk ook voor een combinatie van meerdere vloersoorten kiezen. Combineer bijvoorbeeld een gietvloer met hout.

Voordelen houten vloeren

✅ Warme en natuurlijke uitstraling
✅ Duurzame vloeren die jarenlang meegaan
✅ Beschikbaar in verschillende soorten en patronen
✅ Verbetering van de akoestiek in de ruimte   
✅ Kunnen worden geschuurd en behandeld

Nadelen houten vloeren

❌ Gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen
❌ Vereisen regelmatig onderhoud en behandeling
❌ Niet geschikt voor vochtige ruimtes
❌ Kunnen gevoelig zijn voor krassen
❌ Duurdere keuze

Parketvloeren

Ook parketvloeren zijn van hout gemaakt, maar in tegenstelling tot een houten vloer is parket niet massief. Bij parketvloeren bestaat alleen de toplaag uit massieve laagje, daaronder vindt u meestal een multiplex basis. Het zijn dus eigenlijk samengestelde planken. Deze soort vloer blijft geliefd, vanwege het tijdloze karakter en de luxe uitstraling. Het visgraat legmotief is zeer populair voor parketvloeren, maar ook recht gelegd parket zien we veel.

Voor parket geldt eveneens dat het een veeleisende vloer is wat betreft onderhoud. Ook voor parketvloeren is schuren en behandelen met was noodzakelijk om de vloer in goede staat te houden. Daarnaast gaat de vloer werken bij temperatuurschommelingen door krimpende of uitzettende planken. Dat maakt ook de combinatie met vloerverwarming lastig.

Voordelen parketvloeren

✅ Duurzame en sterke vloeren
✅ Natuurlijke en huiselijke uitstraling
✅ Beschikbaar in verschillende afwerkingen
✅ Bevorderen de akoestiek     
✅ Kunnen opnieuw worden geschuurd en afgewerkt

Nadelen parketvloeren

❌ Gevoelig voor temperatuurwisselingen
❌ Regelmatig onderhoud nodig
❌ Niet geschikt voor in de badkamer
❌ Er kunnen gemakkelijk krassen ontstaan ❌ Relatief prijzig in de aanschaf

Soorten vloeren van hout, waaronder parket, laminaat of de klassieke houten vloer

Laminaat

Laminaat blijft een van de populairste soorten vloeren in huis. Hierin speelt de schappelijke prijs een rol, want voor vrijwel iedere portemonnee is een laminaatvloer te vinden. Laminaat heeft een kern van geperst hout, maar bestaat verder uit kunststoffen. Verschillende lagen zijn op elkaar gelijmd, waarbij de bovenste laag van slijtvast kunststof gemaakt is. Deze laag is transparant zodat de onderliggende laag met decoratie bedrukt papier zichtbaar is. Dit papier kan een houtlook of een steenlook hebben. Laminaat komt in tegelvorm en in de vorm van planken.

Van alle vloer soorten op houtbasis heeft laminaat de kortste levensduur. Bovendien is het niet mogelijk om een beschadiging te herstellen.

Voordelen laminaatvloeren

✅ Goedkoop in vergelijking met andere vloeren
✅ Slijtvast en duurzaam            
✅ Gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden
✅ Beschikbaar in diverse patronen       
✅ Gemakkelijk zelf te leggen

Nadelen laminaatvloeren

❌ Kan een onnatuurlijke uitstraling hebben
❌ Gevoelig voor vocht
❌ Kan hol klinken bij het lopen
❌ Niet krasbestendig
❌ Schuren en opnieuw afwerken is niet mogelijk

Pvc vloeren

Vloeren van polyvinylchloride (pvc) groeien in populariteit. Deze soorten vloeren bestaan geheel uit kunststof. Toch heeft deze vloersoort (meestal) geen kunststof uiterlijk, maar lijken de dessins sprekend op hout of steen. Een goede pvc-vloer met houtlook is op het oog niet van houten vloeren te onderscheiden. Pvc wordt veelal op de ondervloer verlijmd en gaat uitstekend samen met vloerverwarming.

Doordat pvc maar een paar millimeter dik is een egale ondergrond noodzakelijk. Anders blijft iedere oneffenheid zichtbaar. Pvc-vloeren zijn bovendien gevoelig voor krassen.

Voordelen pvc vloeren

✅ Zeer duurzaam, onderhoudsarm en slijtvast
✅ Geluiddempend
✅ Beschikbaar in veel verschillende designs     
✅ Perfect te combineren met vloerverwarming
✅ Waterbestendig en eenvoudig te reinigen

Nadelen pvc vloeren

❌ Kunnen wat koud en hard voelen
❌ Duurder dan bijvoorbeeld laminaat
❌ Heeft soms een onnatuurlijke uitstraling
❌ Niet bestand tegen krassen
❌ Kunnen gevoelig zijn voor verkleuring door uv-licht

Gietvloeren

Onder de moderne soorten vloeren is de gietvloer een echte uitblinker. Deze gegoten vloer bestaat uit een kunsthars. Voor woonhuizen is polyurethaan, kortweg PU genoemd, de bekendste kunsthars. Tegenwoordig zijn er ook gietvloeren beschikbaar van natuurlijke materialen, zoals onze Blending Nature gietvloer. Gietvloeren zijn strak, onderhoudsarm en combineren perfect met vloerverwarming.

Een van de minpunten van deze soort vloeren is de duur van het aanbrengen. Waar u een laminaatvloer wel in een dag gelegd hebt, geldt dat niet voor gietvloeren. Deze moeten laag voor laag gegoten worden en daarna begint het drogen. Pas na enkele dagen is de vloer volledig uitgehard.

Voordelen gietvloeren

✅ Naadloos en strak uiterlijk   
✅ Onderhoudsarm, slijtvast en duurzaam
✅ Ook geschikt voor in vochtige ruimtes           
✅ Geschikt voor vloerverwarming
✅ Zacht, elastisch en geluiddempend

Nadelen gietvloeren

❌ Het aanbrengen van de vloer kost veel tijd
❌ Relatief hoog in kosten
❌ De kwaliteit varieert sterk per leverancier
❌ Stof en vuil zijn snel zichtbaar
❌ Niet krasbestendig

Betonvloeren als woonvloer

Woonbeton is een van de trending soorten vloeren in huis. Het is een bijzonder mooie vloersoort die in steeds meer interieurs is terug te vinden. De opkomst van betonvloeren in huis begon met industriële designwoningen en verspreidt zich nu in alle soorten interieurs. Want ook in een landelijk interieur past deze gegoten vloersoort opvallend goed. Betonvloeren voor in huis verschillen van klassiek beton. Woonbeton kan naar wens gekleurd worden door toevoeging van pigmenten. Bovendien lakken we deze verschillende soorten vloeren van beton af met een waterdichte coating. Woonbeton is daardoor slijtvast, vloeistofdicht en heeft een unieke robuuste en stoere uitstraling.

Waar u zich bij woonbeton van bewust moet zijn is dat het licht gevoelig is voor vlekken van gekleurde voedingsmiddelen (bv. koffie, rode wijn, geelwortel). Als u morst, ruimt u dit bij voorkeur direct op om vlekken te voorkomen. Daarnaast valt woonbeton in de categorie vloeren met een hoge aanschafprijs. Het is een kostbare investering. Desalniettemin gaan betonvloeren zeker twee generaties mee.

Voordelen betonvloeren

✅ Robuuste en industriële uitstraling  
✅ Gaan lang mee en slijten niet
✅ Onderhoudsarm en gemakkelijk te reinigen
✅ Te combineren met vloerverwarming
✅ Beschikbaar in diverse kleuren en afwerkingen

Nadelen betonvloeren

❌ Kunnen koud aanvoelen
❌ Hogere aanschafprijs
❌ Redelijk gevoelig voor vlekken
❌ Grotere opbouwhoogte
❌ Kans op scheuren door vocht en temperatuurschommelingen

Tegelvloeren

Vloeren van plavuizen of tegels zijn hard, ze slijten haast niet en gaan daardoor lang mee. Vooral in de natte ruimtes blijven tegels een populaire keuze. Vloertegels zijn in allerlei steensoorten beschikbaar van kalk- en leisteen, tot graniet en marmer. Ook de kleuren, vormen en tegelgrootte zijn zeer divers. Deze soort vloeren zijn meestal ook te combineren met vloerverwarming.

Het comfort van een tegelvloer is echter niet zo hoog, omdat steen zo hard aanvoelt. Daarnaast zijn voegen echte vuilverzamelaars en is een tegelvloer dus niet bepaald hygiënisch. Voegen zijn ook lastig schoon te maken.

Voordelen tegelvloeren

✅ Geschikt voor vloerverwarming         
✅ Lange levensduur
✅ Vrij eenvoudig te reinigen
✅ Te combineren met vloerverwarming
✅ Uitermate geschikt voor natte ruimtes en buitengebruik

Nadelen tegelvloeren

❌ Kunnen hard en kil aanvoelen
❌ Vloertegels kunnen glad zijn zonder antislip
❌ Minder hygiënisch door vuil in de voegen
❌ Kans op breuken bij het laten vallen van zware objecten
❌ Produceren veel contactgeluid

Tapijt vloerbedekking

Tapijt maakt een comeback onder populaire soorten vloeren voor thuis, vooral in slaapkamers. Tapijt biedt comfort. Het voelt aangenaam aan uw voeten en dempt loopgeluid. Bovendien is deze soort vloer verkrijgbaar in allerlei materialen, kleuren en dessins. Van hoogpolige tapijten tot platte sisal vloerbedekking. Door het comfort verhogende effect is tapijt ideaal voor slaapkamers.

Hygiënisch gezien zitten er enkele nadelen aan tapijt. Het is bijvoorbeeld niet erg geschikt om in de woonkamer te leggen. Vuil en stof hopen zich op in de vloerbedekking en laat zich slecht verwijderen. Daardoor is dit type vloer lastiger schoon te maken dan gietvloeren, maar ook tegel- of laminaatvloeren. Zeker voor mensen met allergieën raden we deze soorten vloeren sterk af. Daarnaast hebben tapijten een beperkte levensduur en vallen slijtplekken direct op.

Voordelen vloerbedekking

✅ Comfortabel en voelt zacht aan
✅ Geluiddempende werking
✅ Lage aanschafkosten
✅ Beschikbaar in veel verschillende varianten
✅ Ook te combineren met vloerverwarming

Nadelen vloerbedekking

❌ Niet geschikt voor in vochtige ruimtes
❌ Regelmatig reiniging en onderhoud nodig
❌ Niet aan te raden bij allergieën en astma
❌ Gevoelig voor vlekken en slijtage
❌ Beperkte levensduur

Soorten vloeren van vinyl (vloerzeil)

Hoewel pvc ook een soort vinyl is, verstaan we onder de vinylvloerbedekking toch iets anders. Deze soorten vloeren staan ook bekend onder de naam vloerzeil. Vloerzeil is een soort vloerbedekking die uit meerdere lagen bestaat en is gemaakt van hard plastic. De slijtvaste laag is hard en vormt de toplaag met een gemiddelde levensduur van 20 jaar. Vinyl is een van de best betaalbare en gemakkelijk schoon te maken vloermaterialen. Doordat het vochtbestendig is, kan het in keukens en badkamers worden gebruikt. Bovendien kunt u vinyl prima aanleggen samen met vloerverwarming.

Toch hebben vloerzeilen ook hun nadelen. Ondanks de slijtvaste en harde toplaag laten zware meubelen snel markeringen achter op de vinyl ondergrond. Dunnere en vaak goedkopere versies vloerzeil kunnen zelfs scheuren bij het verschuiven van zware voorwerpen.

Voordelen vinyl vloeren

✅ Gemakkelijk in onderhoud en schoonmaak
✅ Talloze designs mogelijk
✅ Betaalbaar en eenvoudig zelf te leggen
✅ Vochtbestendig, dus ook voor de badkamer en keuken geschikt
✅ Aan te leggen met vloerverwarming

Nadelen vinyl vloeren

❌ Gevoelig voor deuken en krassen
❌ Kunnen een onnatuurlijk uiterlijk hebben
❌ Minder duurzame keuze
❌ Vinyl kan snel statisch worden
❌ Kan gevoelig zijn voor verkleuring door zonlicht

Linoleum

Deze soort vloer bestaat voor een groot deel uit houtmeel. Hier voegt men andere bestanddelen aan toe om het meel te binden, zoals dennenhars, lijnzaadolie en minerale vulstoffen. Hoewel u meestal uit allerlei dessins kunt kiezen heeft linoleum vaak een gemarmerd uiterlijk. Linoleum gaat lang mee doordat het bestand is tegen krassen en slijtage.

Lees meer over de verschillen tussen linoleum, marmoleum en gietvloeren.

Voordelen linoleum

✅ Milieuvriendelijk en duurzaam
✅ Makkelijk in onderhoud en reiniging
✅ Zeer kras- en slijtvast, kan zwaar gewicht aan
✅ Beschikbaar in een rijk palet aan kleuren ✅ Antistatisch, dus gemakkelijk stofvrij te houden

Nadelen linoleum

❌ Prijziger dan andere vloeren
❌ Niet geschikt voor in vochtige ruimtes
❌ Heeft soms een minder natuurlijke uitstraling
❌ De basisvloer moet volledig vlak zijn
❌ Kan alleen door een vakman gelegd worden

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.