Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Een lichtplan maken in 6 praktische stappen

Licht laat zien wat in het donker verborgen blijft. Licht straalt. Licht is leven. Het mag wel duidelijk zijn dat licht uitermate belangrijk is. Het zorgt ervoor dat planten kunnen groeien en wij kunnen leven. Zo belangrijk is licht. Toch wordt het belang van een goed lichtplan nog wel eens onderschat. Maar ook binnenshuis heeft licht een belangrijke, sfeerbepalende rol. Daarom helpen we u in 6 praktische stappen uw verlichting vastleggen in het ultieme lichtplan, waarin uw gietvloer ook een belangrijke rol speelt.

Stap 1: De plattegrond en het lichtplan

Stap 2: Gebruik van iedere ruimte bepalen

Stap 3: Lichtpunten vastleggen in het lichtplan

Stap 4: Drie types verlichting in uw lichtplan

Stap 5: Uw interieurstijl, kleuren en het lichtplan

Stap 6: Gietvloer kleuren en licht

Stap 7: De kleur van licht

Stap 1: De plattegrond en het lichtplan

De eerste stap van een lichtplan begint bij het tekenen van een plattegrond. Op de plattegrond geeft u per ruimte aan waar de meubels staan en waar wandversieringen hangen. Dit geeft een overzichtelijk beeld van de indeling van iedere ruimte. In de slaapkamer kunt u bijvoorbeeld aangeven waar het bed en de kledingkast komen te staan en in de woonkamer tekent u de zit- en eethoek, maar ook alle kasten en grote kamerplanten in. Houd ook rekening met de vloeren die in de ruimtes komen te liggen. Een lichte kleur gietvloer zorgt bijvoorbeeld dat u veel lichtopbrengst hebt van uw lichtbronnen, waardoor u minder krachtige verlichting nodig hebt voor een helder verlichte ruimte.

Met de hand of online

Een plattegrond op papier tekenen met de hand is een superleuke uitdaging, maar er zijn ook een aantal handige programma’s waarmee u de plattegrond eenvoudig online maakt. Van de gebruiksvriendelijke Floorplanner tot SketchUp voor de ervaren plattegrond-kunstenaars. Als u bang bent dat u zelf niet nauwkeurig genoeg kunt tekenen, dan kunt u voor deze stap natuurlijk ook een interieurspecialist inschakelen.

Stap 2: Gebruik van iedere ruimte bepalen

Na het tekenen van de plattegrond bepaalt u waarvoor u iedere ruimte gaat gebruiken. Bij dit onderdeel van het lichtplan denkt u na over vragen als: waar wil ik gaan lezen, eten, gamen en waar doe ik mijn make-up? Werkt u veel thuis en hoeveel licht heeft u dan nodig in uw werkkamer? Zodra u heeft bepaald waar u iedere ruimte voor gaat gebruiken, kunt u inschatten hoeveel licht u in iedere ruimte nodig heeft. Bedenk ook alvast of u het licht wil kunnen dimmen.

Stap 3: Lichtpunten vastleggen in het lichtplan

Nu u een overzicht heeft van waar de meubels komen te staan en waar u de ruimtes voor gaat gebruiken zijn we toe aan de volgende stap in het lichtplan: de lichtpunten bepalen. U kiest nu waar de aansluitingen komen voor uw lampen. De lichtpunten komen in het plafond, aan de muur en op een denkbeeldige lijn met de muur op een afstand van 60 tot 100 cm tot de muur. Ook de hoogte van de verlichting kunt u in dit onderdeel meenemen. De lichtpunten zijn een combinatie van basisverlichting om voldoende licht in de ruimte te brengen, praktische verlichting waarbij u prettig kunt werken, koken, lezen, etc. en decoratieve sfeerverlichting.

Stap 4: Drie types verlichting in uw lichtplan

Tijd om de basisverlichting, praktische verlichting en sfeerverlichting aan het lichtplan toe te voegen. Bepaal eerst de plekken van de basisverlichting zodat de ruimte voldoende verlicht wordt met zo min mogelijk schaduwwerking. Hiervoor kunt u inbouwspots, spotrails en plafondlampen gebruiken, maar ook grote staande vloerlampen en wandlampen. De praktische verlichting bestaat uit leeslampen naast het bed of bij uw favoriete fauteuil, een bureaulamp in de studeerkamer, maar ook het licht bij de badkamerspiegel. En als laatste kiest u de sfeerverlichting. Hieronder vallen alle soorten lampen die weinig effect hebben als lichtbron maar vooral bijdragen aan de sfeer door hun bijzondere lichteffect of juist door hun opvallende uiterlijk, zelfs kaarslicht kunt u hieronder rekenen.

Stap 5: Uw interieurstijl, kleuren en het lichtplan

Tijdens deze stap denkt u na over de invloed van uw interieurstijl en het kleurenpalet op het lichtplan. Lichte kleuren op de vloer en op de muren zorgen van nature voor meer lichtopbrengst dan donkere kleuren. Vergeet ook niet om kleurstalen te vergelijken bij daglicht en koude en warme nuances lampenlicht. Iedere interieurstijl heeft zijn eigen type verlichting. Zo passen windlichten perfect bij de landelijke stijl, kent het Scandinavische design veel verlichting met eenvoudige ronde vormen en is de lavalamp helemaal retro.

Stap 6: Gietvloer kleuren en licht

De kleur en daarmee lichtweerkaatsing van uw vloer is een belangrijk onderdeel van uw lichtplan. Toch wordt dit onderdeel vaak vergeten, omdat de focus bij veel lichtplannen vooral op de lichtbron ligt. De populairste gietvloer kleuren zijn lichte grijze en beige kleurnuances. Niet alleen de keuze voor een lichte kleur, maar ook het egale oppervlak van een gietvloer zorgt voor weerkaatsing van licht. De gietvloer weerkaatst het licht zonder spiegeling op het oppervlak.

Stap 7: De kleur van licht

Het laatste onderdeel van het lichtplan is de kleur van het licht. We gaan er voor het gemak even vanuit dat u voor ledverlichting kiest. Als we het over de kleur van licht spreken, hebben we het over warme en koude kleuren. Daarom spreken we ook wel over de kleurtemperatuur. De kleur van ledverlichting drukken we uit in Kelvin (K). Hoe hoger de waarde in Kelvin, hoe kouder de kleur van de lamp. Mogelijk heeft u kleuromschrijvingen al eens gezien toen u een nieuwe lamp kocht:

Kleur omschrijvingKleurtemperatuur
Extra warm white2700K
Warm white3000K
Natural white4000K
Cool white6500K

Gietvloeren bekijken in onze showroom

Hoe krijgt u het beste beeld van de kleurtemperaturen en lichteffecten op een gietvloer? Door het met eigen ogen te bekijken natuurlijk. U bent van harte welkom in onze showroom om onze gietvloeren en hun licht weerkaatsende werking te bekijken. Neem contact op voor een afspraak met een van onze specialisten.

Foto van auteur

Gietvloer Specialist

Onze gietvloer specialist deelt zijn kennis en expertise in informatieve blogs. Benieuwd wat de laatste trends zijn in de wereld van gietvloeren? Wilt u graag advies over de beste gietvloer voor een bedrijfsruimte? Of bent u benieuwd hoe u die nieuwe gietvloer zo lang mogelijk mooi en vrij van scheuren houdt? Onze specialist in gietvloeren weet het als de beste en legt u alles uit.Meer weten over gietvloeren en welke vloer bij uw project past? Ook in onze showroom staan gietvloer specialisten klaar om u te helpen. Maak een afspraak en kom gauw langs! Neem contact met ons op.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.