Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

De ultieme voorjaarsschoonmaak

Tijd voor de grote schoonmaak

Het voorjaar staat voor de deur en dat roept om een voorjaarsschoonmaak. Maar waar moet u beginnen? We gaan in op het meest geschikte moment voor een grote voorjaarsschoonmaak, geven u huishoudelijke tips om een plan van aanpak te maken en helpen u bij het opstellen van een voorjaarsschoonmaak checklist. Daarnaast gaan we uitgebreid in op de het reinigen en onderhoud van een gietvloer. Woont u samen met uw partner, familieleden of vrienden, betrek hen dan ook bij uw schoonmaakplannen. Want samen wordt het werk niet alleen lichter, maar is het ook nog eens gezellig.

Voorjaarsschoonmaak wanneer doe je dat?

De voorjaarszon schijnt op de ramen. Ineens ziet u hoe vuil de ramen zijn geworden in de winter. In de woonkamer verlichten de zachte zonnestralen duizenden kleine stofdeeltjes. Zodra de winter voorbij is en de eerste warme zonnestralen het huis in schijnen wordt het weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Een grote schoonmaak vereist enige planning, daarom is stap één het uitkiezen van een geschikt moment. U doet de grote voorjaarsschoonmaak wanneer u voldoende tijd hebt om het hele huis aan te pakken. Afhankelijk van de grote van uw huis en het aantal kamers heeft u volle dag tot een weekend nodig voor de voorjaarsschoonmaak.

Grote voorjaarsschoonmaak tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar er komt meer bij een grote schoonmaak kijken dan alleen de voorbereiding. Daarom hebben we een aantal grote voorjaarsschoonmaak tips opgesteld. Met deze zes tips gaat u deze voorjaarsschoonmaak voorbereid, duurzaam en efficiënt te werk:

 1. Maak een planning voor iedere ruimte
 2. Betrek uw huisgenoten bij uw plannen, want vele handen maken licht werk.
 3. Kies zo veel mogelijk voor natuurlijke schoonmaakmiddelen.
 4. Werk tijdens het poetsen altijd van boven naar beneden.
 5. Richt u op de spullen die u bij een normale schoonmaakbeurt niet poetst.
 6. Ziet u erg op tegen deze klus? Bedenk vooraf een mooie beloning voor uzelf en uw medeschoonmakers.

De ultieme voorjaarsschoonmaak checklist

Aangezien een goede voorbereiding essentieel is, helpen we u op weg met de ultieme checklist voor iedere voorjaarsschoonmaak. We gaan per onderdeel in op de belangrijkste zaken en taken van het huishoudelijke werk.

 • Benodigdheden
 • Opruimen
 • Alles van stof in de was
 • Schoonmaken en poetsen
 • Ramen lappen en luchten
 • De gietvloer

Voorjaarsschoonmaak benodigdheden

Voor u groot gaat inkopen maakt u eerst een inventarisatie van de producten die u nog in huis hebt. Met behulp van het onderstaande lijstje kunt u nagaan wat u daarna nog moet kopen. We raden aan om ervoor te zorgen dat u alle schoonmaakproducten in huis heeft voor u begint met schoonmaken. De meeste producten die we hieronder noemen zijn natuurlijk, daarmee kunt u vrijwel alles schoonmaken. Alleen voor de grote schoonmaak en jaarlijkse onderhoud van een gietvloer raden we speciale producten aan, zodat u de vloer in optimale staat kunt houden. Deze speciale schoonmaakproducten die wij altijd gebruiken om onze gietvloer te onderhouden vindt u terug op epoxywinkel.nl.

Hulpmiddelen

 • Afwasborstel
 • Dweil/stofwisser
 • Emmer
 • Handdoeken
 • Kartonnen doos (groot)
 • Microvezeldoekjes (6 stuks)
 • Schuursponsjes (5 stuks)
 • Stoomreiniger
 • Raamwisser
 • Zachte sponzen (3 stuks)

Schoonmaakmiddelen

 • Afwasmiddel (eco)
 • Antikalkmiddel (eco)
 • Azijn (witte natuurazijn)
 • Soda (zuiveringszout)
 • Citroenen (2 of 3 stuks)

Gietvloer schoonmaken

Opruimen voor de grote schoonmaak

Geen zorgen als u niet precies weet wat in iedere kast, op iedere plank of achter ieder keukendeurtje staat. De meeste mensen verzamelen steeds meer spullen. Na verloop van tijd vergeten we hoeveel we hebben en waar het staat. Tijdens de grote voorjaarsschoonmaak kunt u dit recht zetten. Haal per kamer alles uit de kast om inzicht te krijgen in de hoeveelheid spullen die u hebt verzameld. Bij ieder item dat u in handen neemt overweegt u of het wil houden. Dat kan zijn omdat u het nog gebruikt of simpelweg omdat u er blij van wordt. Alles wat u wilt houden kan georganiseerd terug de kast in. Dit proces kost tijd, maar daarna heeft u weer een overzichtelijk ingeruimde kast.

Wat te doen met alle spullen u wegdoet? Denk eerst aan een ander. Misschien kan iemand anders deze spullen goed gebruiken. U kunt alles wat nog in goede staat verkeerd aanbieden op bijvoorbeeld Marktplaats of doneer uw goede spullen die liggen te verstoffen aan de kringloopwinkel of een goed doel.

Alles van stof gaat in de was tijdens de voorjaarsschoonmaak

Er zijn zo veel dingen van stof die we dagelijks gebruiken, maar waar we over het algemeen niet bij stil staan om ze schoon te maken. De voorjaarsschoonmaak is een goed moment om al deze stoffen spullen eens goed te reinigen. We maken een lijstje met dingen die u in de wasmachine kunt wassen. Lees vooraf altijd de wasvoorschriften met instructies. Als u iets liever niet zelf wil wassen, om krimpen of beschadigen te voorkomen, dan kunt u het natuurlijk ook naar de stomerij brengen of op een andere manier professioneel laten reinigen.

 • Dekbedden
 • Dekens
 • Gordijnen
 • Kussens
 • Kussenhoezen
 • Sjaals
 • Tafelkleden
 • Winterjassen
 • Zitmeubels van stof (met de stoomreiniger)

Schoonmaken en poetsen tijdens de voorjaarsschoonmaak

Voor u begint met de grote schoonmaak hebben we twee belangrijke tips. Ten eerste, werk altijd van boven naar beneden. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat er opnieuw stof, vuil of spetters op de oppervlakken vallen die u al heeft schoongemaakt. Daarnaast is het belangrijk om van droog naar nat te werken. Neem eerst alle stoffige oppervlakken af met een droog microvezeldoekje en gebruik de stofwisser of de stofzuiger voor grote oppervlakken. Daarna kunt u alle oppervlakken behalve de gietvloer schoonmaken met water met citroen. Alle middelen die we aanraden voor de voorjaarsschoonmaak zijn duurzaam en milieuvriendelijk. Citroen is natuurlijk, ontvet en geeft een frisse geur aan uw huis. Als u de voorkeur geeft aan allesreiniger, neem dan een allesreiniger die uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaat. Voor hardnekkige vlekken in de keuken en de badkamer gebruikt u soda. Soda is een uitstekend product in plaats van chloor en wordt gebruikt om te ontvetten en grondig te reinigen. Het kan in combinatie met heet water zelfs worden gebruikt om een gootsteen mee te ontstoppen.

Ramen lappen en luchten

De lente is in aantocht en dat betekent dat het ook tijd is om licht en frisse lentelucht binnen te laten. Blinkend schone ramen laten meer licht door. Als u de ramen daarna nog even tegen elkaar openzet, dan blaast de frisse wind de laatste stoffigheid weg uit uw huis. In deze zeven stappen lapt u de ramen tijdens de voorjaarsschoonmaak blinkend schoon:

 1. Veeg het stof van de ramen en kozijnen met een droge microvezeldoek.
 2. Leg handdoeken in de vensterbank.
 3. Vul een emmer met een mengsel van water en een flinke scheut natuurazijn.
 4. Gebruik de zachte spons om de ramen met het mengsel te wassen.
 5. Neem daarna ook de kozijnen af.
 6. Droog de ramen met ramenwisser, werk van boven naar beneden.
 7. Ziet u na het droogtrekken dat er strepen zijn achtergebleven? Met een droog microvezeldoekje kunt u de ramen streeploos wrijven.

Gietvloer boenen tijdens de voorjaarsschoonmaak

Eens per jaar is uw gietvloer aan een grote schoonmaak beurt toe. De grote voorjaarsschoonmaak is daar het ideale moment voor. U bent bijna bij het einde van de voorjaarsschoonmaak wanneer u aan de gietvloer begint. Om te zorgen voor een optimaal onderhouden vloer raden we reinigingsproducten aan die speciaal ontworpen zijn voor uw gietvloer. Bij aankoop van een gietvloer bij Coatingvloer.nl geven we uitgebreid onderhoudsadvies. U kunt via ons een startpakket krijgen of losse, milieuvriendelijke reinigingsproducten aanschaffen. Als u de gietvloer al heeft gestofzuigd dan kunt u doorgaan naar het dweilen. Gebruik de aangepaste vloerreiniger in combinatie met een zachte, microvezel dweil. Maak de dweil licht vochtig voor gebruik, zodat er weinig water op de vloer achterblijft. Daardoor droogt de vloer snel en voorkomt u eventuele kalkresten. Als er hardnekkige vlekken of strepen op de vloer zitten dan kunt u deze wegpoetsen met de Greenspeed scrub handschoen. Gebruik in geen geval een schuursponsje voor uw gietvloer.

Gaat u ook beginnen aan de voorjaarsschoonmaak en wilt u advies over het onderhoud van uw gietvloer? Neem dan contact op met een van onze gietvloer specialisten.

Foto van auteur

Gietvloer Specialist

Onze gietvloer specialist deelt zijn kennis en expertise in informatieve blogs. Benieuwd wat de laatste trends zijn in de wereld van gietvloeren? Wilt u graag advies over de beste gietvloer voor een bedrijfsruimte? Of bent u benieuwd hoe u die nieuwe gietvloer zo lang mogelijk mooi en vrij van scheuren houdt? Onze specialist in gietvloeren weet het als de beste en legt u alles uit.Meer weten over gietvloeren en welke vloer bij uw project past? Ook in onze showroom staan gietvloer specialisten klaar om u te helpen. Maak een afspraak en kom gauw langs! Neem contact met ons op.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.