Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Kleuren interieur: 60-30-10 regel

Interieurkleur in balans brengen doet u met de 60-30-10 regel

U houdt van kleur in uw interieur, maar weet niet hoe u dat uitgebalanceerd aanbrengt. Heeft u ook moeite met het kiezen van het juiste kleurenpalet voor uw interieur? Houdt dan de 60-30-10 regel aan. Zo kunt u zorgeloos met kleur spelen terwijl het niet meteen een dolle boel wordt. Deze regel helpt u namelijk om kleuren in uw interieur te gebruiken zonder dat het teveel wordt. Kies drie matching kleuren voor een harmonieus interieur.

Wat is de 60-30-10 regel?

De 60-30-10 regel vertelt u in welke verhouding u de kleuren in iedere ruimte toevoegt. Hierdoor wordt kleur toevoegen supermakkelijk. U kiest drie kleuren die bij elkaar passen en samen voor meer balans zorgen. De eerste kleur neemt 60% van de kamer in beslag, de tweede kleur 30% en de derde kleur is een accentkleur die u voor slechts 10% gebruikt. Voor een hele zachte kleurovergang en serene inrichting kies u kleurtinten die vloeiend in elkaar overgaan. Voor een vrolijke en kleurrijk effect gaat u juist voor contrasterende kleuren. De 60-30-10 regel zorgt voor balans en natuurlijk voor meer kleur, want uiteindelijk draait het daar toch om.

Eerste kleur is 60%

Met de eerste kleur legt u de basis, 60% van uw kamer krijgt deze kleur. Voor een evenwichtige basis, kiest u een zachte kleur uit het kleurenpalet. Dus bijvoorbeeld een zachte tint groen, taupe of lichte grijsblauwe kleur. U zet deze kleur in voor grote oppervlakken in de kamer, zoals de muur, het plafond, de gietvloer en mogelijk ook als kleur voor een groot meubelstuk zoals een kast of de bank. Op die manier vormen de verschillende onderdelen een harmonieuze basis in de kamer.

Tweede kleur is 30%

Voor de tweede kleur kiest u een tint die goed bij de eerste kleur past, omdat deze ook een groot deel van uw interieur kleurt. Kies voor de 30% een kleur die dicht tegen uw eerste kleur aan ligt, maar wel net even anders is. Denk bijvoorbeeld aan een donkere groen bij de zachtgroene kleur of een chique donkerblauw bij de lichte grijsblauwe basis. Deze tweede kleur houdt de ruimte in balans, maar geeft wel een nieuwe dimensie aan de kamer. Deze kleur kunt u toepassen op een korte wand, op meubels of een vloerkleed, maar ook voor grote plantenpotten en lampen.

10% accentkleur

De accentkleur, de finishing touch, past u op 10% van de kamer toe. Hiermee legt u extra nadruk op de items die aandacht verdienen, zoals een toffe spiraalvormige bijzettafel of een uniek kunstwerk. Ook van andere leuke accessoires, zoals vazen, sfeerverlichting, kaarsen en kussens kan u enkele items uitkiezen in deze accentkleur. Stap uit uw comfortzone en ga voor een frisse contrasterende accentkleur of ga zelfs voor gouden accenten!

Interieurstijlen en de 60/30/10 regel

Leuk, nu weet u hoe u kleur toevoegt aan uw kamers. Maar hoe past u deze balansregel toe in verschillende interieurstijlen? Neem de onderstaande stijlvoorbeelden mee in uw plan of lees meer over kleur in uw interieur.

Scandinavische sereniteit

De 60-30-10 verhouding betekent niet per definitie dat u met contrastkleuren werkt. U kunt ook prima kiezen voor nuances en tinten die weinig van elkaar verschillen. Daarmee creëert u een rustig interieur dat veel sereniteit uitstraalt. Voor een Scandinavisch interieur zijn wit, beige en zachtblauw bijvoorbeeld heel geschikte kleuren om te gebruiken.

Hotel chique stijl

Bij een woonstijl met hotel allure voeren warme donkere tinten de boventoon. Wilt u de chique stijl van een hotel nabootsen voor een warm interieur met elegante accenten? Ga dan voor 60% donkergroen als eerste kleur, voeg daar 30% frisgroen als tweede kleur aan toe en neem als accentkleur koper om het plaatje af te maken.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.