Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Duurzaam wonen: vloerisolatie voor warmtebehoud

Isolatie is een van de beste manieren om uw huis duurzamer en energiezuiniger te maken. Vaak denkt men bij warmte-isolatie meteen aan het dak isoleren of aan dubbelglas in de ramen. Maar ook vloerisolatie is een belangrijk onderdeel dat zorgt voor meer warmtebehoud en goede isolatie van uw woning. Zeker in panden met een kruipruimte levert vloerisolatie veel winst op. Bij Coatingvloer.nl brengen we zelf geen vloerisolatie aan, maar we krijgen wel geregeld vragen over gietvloeren en vloerisolatie. Daarom bespreken we hier hoe u uw vloer kunt (laten) isoleren, wat vloerisolatie kost en wat het oplevert.

vloer isolatie

Voordelen vloerisolatie:

  • Energiezuinig verwarmen
  • Besparen op energierekening met thermische isolatie
  • Warme voeten in de winter
  • Voorkomt schimmel en vocht in huis
  • Brandwerende eigenschappen
  • Akoestische isolatie voor geluiddemping

Waarom vloer isoleren?

Met een geïsoleerde vloer voelt uw woonkamer prettiger aan. De isolatielaag houdt vocht en koude lucht uit de kruipruimte tegen waardoor de warmte langer blijft hangen. Daarbij gaat uw energieverbruik omlaag, omdat minder warmte verloren gaat en de warmtepomp of cv-ketel minder hard hoeft te werken om uw woning te verwarmen. Dat betekent een lagere energierekening en een duurzamere woning. Zeker als u verwarmt met vloerverwarming is goede vloerisolatie belangrijk, want dan lekt de warmte niet weg naar een onderliggende (kruip)ruimte en haalt u zoveel mogelijk rendement uit de vloerverwarming.

Hoe werkt vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt ervoor dat warmte niet kan ontsnappen via de vloer. Warmte isoleren levert dus een hoger rendement, minder warmteverlies en een snellere opwarmtijd van het verwarmingssysteem op. Door uw dekvloer goed te isoleren gaat minder warmte verloren aan de ondervloer. Daardoor heeft de ondervloer ook geen last van temperatuurschommelingen en neemt de kans op schade aan de ondervloer af. We drukken het isolerend vermogen van verschillende isolatievormen uit in de RC-waarde (resistance construction).

Vooraf isoleren onder gietvloer of betonvloer

In nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten is vloerisolatie voorafgaand aan het aanbrengen van een gietvloer mogelijk. Dit kan voor zowel cementgebonden gietvloeren zoals onze Design Betonvloer, als voor gietvloeren van kunsthars zoals onze duurzame PU Gietvloer Green Line. Deze vorm van vloerisolatie maakt onderdeel uit van het gehele vloersysteem, van draagvloer tot dekvloer. De isolerende tussenlaag komt tussen de ondergrond en de gietvloer te liggen en deze moet u laten aanbrengen voordat we de gietvloer komen aanleggen. Als u een houten ondergrond wil laten isoleren is het isolatiemateriaal van Fermacell een goede keuze. Tussen de vloerisolatie en de gietvloer komt een waterdichte scheidingsfolie te liggen.

Achteraf isoleren via kruipruimte

Bij vloerisolatie van bestaande bouw is de meest voorkomende isolatiemethode via de kruipruimte. Appartementen en bovenwoningen hebben geen kruipruimte, maar veel woonhuizen wel. Vanuit de kruipruimte brengt men een hoogwaardig isolatiemateriaal aan. Dit kan bijvoorbeeld door het laten opspuiten van PUR schuim. PUR schuim zorgt voor goede vloerisolatie en het afdichten van eventuele kieren in de ondervloer. Daardoor blijven optrekkend vocht en kou in de kruipruimte. Het is mogelijk om uw vloer zelf via de kruipruimte te isoleren of u kunt dit door isolatiebedrijf laten doen.

Werkt een gietvloer isolerend?

Gietvloeren zijn relatief dunne vloersystemen. Daardoor zijn ze uitermate geschikt in combinatie met een vloerverwarming, omdat ze de warmte makkelijk doorlaten en afgeven aan de ruimte boven de vloer. Maar een dunne gegoten vloer werkt zelf niet extreem isolerend. Met een goede vloerisolatie kunt u besparen op uw energierekening. Zeker als u de vloerisolatie laat aanleggen voordat u een gietvloer laat gieten. Als u een kruipruimte heeft kunt deze ook achteraf isoleren om de vloerisolatie te verhogen.

Kosten vloerisolatie gietvloer

De prijs van vloerisolatie is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal en de isolatiemethode waar u voor kiest. In veel gevallen geldt hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder de vloerisolatie. Als u een isolerende laag laat aanbrengen voorafgaand aan het gieten van uw gietvloer dan liggen de kosten meestal tussen € 1.450 en € 1.800. Het isoleren van de kruipruimte is goedkoper en kost gemiddeld € 1.150. Afhankelijk van de gasprijs bespaart u met vloerisolatie jaarlijks ongeveer € 220, dus als de kosten volledig zelf betaalt dan heeft u de investering in 5 tot 8 jaar terugverdient.

Geluidsisolatie

Het geluid van een schrapende stoel, rennende kinderen of nieuwe danspassen leren in de woonkamer kan behoorlijk doorklinken. Naast thermische vloerisolatie is het ook mogelijk om een geluidsisolerende laag aan uw gietvloer toe te voegen. Met een geluiddempende isolatielaag kunt u contactgeluid met wel 20dB verminderen. Dat is fijn voor uzelf en voor uw buren. De rubberlaag van ons Rubber Comfort Systeem vangt het contact met de gietvloer op. Deze laag komt tussen de ondergrond en gietvloer in te liggen. Bij de plaatsing van het Rubber Comfort Systeem geven we een geluidscertificaat af.

Vragen over vloerisolatie

Vloerisolatie is een duurzame en comfortabele keuze. Met goede vloerisolatie kunt u namelijk meer warmte binnenhouden, terwijl u kou en vocht buiten houdt. Wilt u meer weten over gietvloeren in combinatie met akoestische of thermische vloerisolatie? Stel uw vragen via e-mail of neem telefonisch contact op.

Bel 020 845 2650

Foto van auteur

Gietvloer Specialist

Onze gietvloer specialist deelt zijn kennis en expertise in informatieve blogs. Benieuwd wat de laatste trends zijn in de wereld van gietvloeren? Wilt u graag advies over de beste gietvloer voor een bedrijfsruimte? Of bent u benieuwd hoe u die nieuwe gietvloer zo lang mogelijk mooi en vrij van scheuren houdt? Onze specialist in gietvloeren weet het als de beste en legt u alles uit.Meer weten over gietvloeren en welke vloer bij uw project past? Ook in onze showroom staan gietvloer specialisten klaar om u te helpen. Maak een afspraak en kom gauw langs! Neem contact met ons op.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.