Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Droogtijd betonvloer

Bij het aanleggen van een vloer van woonbeton of een Design Betonvloer moet u rekening houden met de droogtijd van beton. Op basis van de droogtijd betonvloer kunt u een goede inschatting maken van het moment waarop u de vloer kunt laten aanbrengen.  In dit artikel gaan we in op de droogtijd en lichten we het proces van stapsgewijs aanbrengen van een betonvloer toe.

Hoe lang moet beton drogen?

Voor woonbeton en onze Design Betonvloer houdt u een droogtijd aan van 2 tot 7 dagen. Maar omdat het voorbehandelen van de ondergrond ook tijd in beslag neemt en dit ook onderdeel is van het aanbrengproces, moet u rekening houden met een periode van anderhalf tot twee weken voor u de vloer van woonbeton weer volledig kunt belasten en de ruimte weer kunt gebruiken.

woonbeton aanbrengen

Droogtijd beton tijdens het aanbrengen

Het aanbrengen van een betonvloer doen we in een aantal stappen. Allereerst moet de ondergrond volledig egaal zijn, eventueel moeten we de ondergrond egaliseren met egaline. Daarna voorzien we de ondervloer van enkele lagen hechtlagen op basis van de EP Primer X300. Daarna volgt het beton en als laatste behandelen we de betonvloer met steenolie en sealen we de betonvloer met een PU coating. De betonvloer coating beschermt het beton. Hoe lang moet beton drogen per laag vindt u in het onderstaande overzicht:

Droogtijd betonvloer lagen

Licht belastbaar

Volledig belastbaar

Droogtijd egaline4 uur12 tot 48 uur
Droogtijd EP Primer X30018 uur per laag 
Droogtijd beton24 uur2 tot 7 dagen
Droogtijd PU coating2 tot 3 dagen7 tot 10 dagen

Droogtijd betonvloer en temperatuurinvloeden

Temperatuur heeft invloed op de betonvloer droogtijd. De betonvloer is opgebouwd uit verschillende lagen en voor al die verschillende lagen is de droogtijd ideaal bij een temperatuur van 20-25 °C. Bij hogere temperaturen verloopt het droogproces te snel en bij lagere temperaturen duurt de droogtijd langer. Goed ventileren tijdens het drogen is ook bevorderlijk voor de droogtijd.

Moet ik mijn betonvloer afdekken?

Anders dan bij een klassieke betonvloer, mag u woonbeton of uw Design Betonvloer tijdens het drogen niet afdekken met een stucloper. Deze kan voor verkleuringen en beschadigen zorgen. Als u nog andere klussen in huis moet doen, zoals stuken en schilderen, dan mag u de betonvloer afdekken met een ademende beschermlaag zodra de betonvloer volledig belastbaar is. Afdekken beïnvloedt de betonvloer droogtijd. Lees meer over de verschillen tussen een vloer van klassiek beton en woonbeton.

Betonvloer droogtijd: wat betekent licht belastbaar?

Als we het hebben over droogtijd van vloeren dan komt de uitdrukking ‘licht belastbaar’ vaak ter sprake. Bij betonvloer droogtijd houdt licht belastbaar in dat u op sokken over de aangebrachte laag kunt lopen om deze te bekijken. Daarnaast is een licht belastbare laag gereed voor onze vakmensen om deze met beschermend schoeisel te betreden, zodat zij de volgende laag aan kunnen brengen zonder de onderliggende laag te beschadigen.

Woonbeton en Design Betonvloer: hoe lang moet beton drogen?

Tijdens het aanleggen van uw betonvloer houden onze vakmensen u op de hoogte van de betonvloer droogtijd voor verschillende lagen. Zo bent u er zeker van dat uw woonbeton of Design Betonvloer volledig droog en uitgehard is voor u uw woonkamer, slaapkamer of kantoor (weer) kunt inrichten. Houdt in ieder geval rekening met een periode van anderhalf tot twee weken, dan weet u zeker dat uw betonvloer voldoende droogtijd krijgt.

Gietvloeren brengen we op een vergelijkbare manier aan, laag voor laag, maar daarvoor gelden andere droogtijden. Doorgaans is de droogtijd van een gietvloer korter, dat komt onder andere doordat de lagen dunner zijn. Lees meer over hoe lang een gietvloer moet drogen.

Bel 020 – 845 26 50Gratis prijsberekening

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.