Best beoordeelde gietvloer specialist met 268 reviews!

Duurzaam wonen

9 tips voor duurzaam wonen

Duurzaam wonen is het gesprek van de dag onder huizeneigenaren. De mogelijkheden om uw woonhuis te verduurzamen nemen in een razend tempo toe en met relatief kleine investeringen kunt u al flinke stappen zetten in de richting van een duurzame woning. Maar waar moet u beginnen? In deze blog zetten wij 9 tips voor u op een rijtje, voor zowel bestaande bouw als voor nieuwbouwwoningen.

Duurzaam wonen in bestaande bouw

Onze eerste vijf tips gaan over het verduurzamen van bestaande woningen. Wilt u ook energie besparen en duurzaam wonen? Pas één of meer van de onderstaande tips toe op uw woning en profiteer een duurzamere leefomgeving.

Tip 1: Isoleren

Duurzaam wonen begint bij het isoleren van uw woning. Dit is de gemakkelijkste en in veel gevallen goedkoopste manier om uw woning duurzamer te maken. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Daardoor hoeft u minder te stoken bespaart u energie. Isoleer bijvoorbeeld uw dak, vloer of muren. Of vervang uw oude ramen voor moderne van dubbelglas.

Tip 2: Verwarming

Heeft u nog een oude cv-ketel? Nieuwe cv-ketels zijn vele malen zuiniger en leveren een mooie besparing op gas op. Een cv-ketel werkt op gas, dus als u liever helemaal van het gebruik van gas af wil stappen dan is een warmtepomp de oplossing. Een warmtepomp haalt de warmte uit de bodem en geeft deze door aan het verwarmingssysteem in uw woning. Er zijn twee soorten warmtepompen: een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel. De cv-ketel springt aan als het erg koud is en de warmtepomp niet voor voldoende warmte in huis kan zorgen. Daarnaast zorgt de cv-ketel ook nog voor het verwarmen van het water in huis. Bij het verwarmen van uw huis of het water via een volledige elektrische warmtepomp komt er helemaal geen gas meer aan te pas. Dat is écht duurzaam wonen.

Tip 3: Zonne-energie

Hoe kan de zon u helpen bij duurzaam wonen? Op een zonnige dag stapt u de deur uit. De warmte van de zon in uw gezicht geeft een gelukzalig gevoel. Deze zonnekracht kunt u op twee manieren benutten als energiebron voor uw duurzame woning. Met zonnepanelen op uw dak bespaart wekt u zelf groene stroom op, terwijl u met een zonneboiler kunt besparen op uw gasrekening. Ga voor groen en zet de zon in voor duurzaam wonen.

Tip 4: Groene stroom

Weet u waar uw stroom vandaan komt? De makkelijkste manier om dichterbij duurzaam wonen te komen is door gebruik te maken van groene stroom. Stap vandaag nog over naar een duurzame energieleverancier die groene stroom levert. Groene stroom wordt op een duurzame manier opgewekt met behulp van onder andere windmolens en zonnepanelen. Wilt u zeker weten dat uw groene stroom van een duurzame leverancier komt, kies dan voor een energieleverancier met een certificaat van Milieukeur. Milieukeur stelt strenge eisen aan de kwaliteit van groene stroom, zo bent u verzekert van de groenste stroom.

Tip 5: Subsidies

Een subsidie is een financiële aanmoediging om duurzaam wonen te stimuleren. Huiseigenaren kunnen subsidies aanvragen om hun woning te verduurzamen. De meeste opties die we hiervoor al even bespraken vallen onder een van de subsidieregelingen. Kijk gauw naar de mogelijkheden en voorwaarden voor subsidie op isolatie, de warmtepomp en de zonneboiler. Op zonnepanelen kunt u geen subsidie meer krijgen, maar er zijn andere manieren om de aanschaf ervan goedkoper te maken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van BTW-teruggave bij aankoop van zonnepanelen.

Duurzaam wonen in nieuwbouw

Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is dat direct vanaf het begin, bij de bouw van de woning, duurzame woonopties worden toegepast. Denk aan goede isolatie en de installatie van een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, maar ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen.

Tip 6: Duurzame bouwmaterialen

Op dit moment weten we twee dingen zeker. We moeten meer bouwen en minder uitstoten. Deze combinatie zorgt voor een behoorlijke uitdaging in de bouwwereld. Hout, natuursteen en circulair bouwmateriaal zijn belangrijke duurzame bouwstenen voor onze toekomstige woningen. Hout heeft als bouwmateriaal een groot aantal voordelen op bijvoorbeeld beton. Het is duurzamer, isoleert beter en is ook nog eens goed te recyclen. Duurzame bouwmaterialen zijn niet alleen aantrekkelijk voor de constructie van uw woning, maar ook voor uw interieur en meubels.

Tip 7: Een duurzame vloer

In uw nieuwbouwwoning heeft uw vloer keuze aanzienlijke invloed op duurzaam wonen. Kies voor een vloer die lang meegaat, CO2-uitstoot beperkt tot een minimum en perfect combineert met uw vloerverwarming. Onze PU Gietvloer Green Line is een voorbeeld van zo’n milieuvriendelijke vloer. Deze gietvloer is een goede warmtegeleider, neemt snel omgevingswarmte over en voelt altijd warm en comfortabel aan. Dat levert een enorme besparing op de energiekosten op.

Tip 8: Duurzame begroeiing

Duurzaam wonen gaat niet alleen over verduurzamen binnenshuis, maar ook buitenshuis. Meer groene beplanting in uw tuin, op het balkon en op het dak leveren een enorme bijdrage aan een duurzamere woning. Wist u dat het in de zomer in de stad tot wel 7 graden warmer kan zijn dan op het platteland? De warmte blijft hangen tussen dichte bebouwing en in steden is veel minder groene beplanting die voor schaduw en voor verkoelende verdamping zorgt. Daar kunt u verandering in brengen. Een groen dak vangt water en verkoelt uw huis. Bomen zorgen ook voor verkoeling en halen daarnaast ook schadelijke CO2 uit de lucht. Dus weg met grind en tegels, ga voor groen.

Tip 9: Duurzaam wonen hypotheek

Het verduurzamen van uw woning is helaas niet gratis. Gelukkig wordt investeren in duurzaam wonen sterk aangemoedigd met financiële voordelen. We bespraken al eerder de mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Daarnaast is het bij de aanschaf van een nieuwe woning ook mogelijk om uw energiebesparende investeringen te financieren met uw hypotheek. Zo kunt u bijvoorbeeld meer lenen dan de woningwaarde als u in duurzame voorzieningen investeert. Of sluit uw hypotheek af bij een hypotheekverstrekkers die uw groene investeringen beloont met een lagere hypotheekrente. De Consumentenbond geeft in hun artikel over energiebesparende maatregelen betalen met uw hypotheek uitgebreid uitleg over alle mogelijkheden.

Foto van auteur

Gietvloer Specialist

Onze gietvloer specialist deelt zijn kennis en expertise in informatieve blogs. Benieuwd wat de laatste trends zijn in de wereld van gietvloeren? Wilt u graag advies over de beste gietvloer voor een bedrijfsruimte? Of bent u benieuwd hoe u die nieuwe gietvloer zo lang mogelijk mooi en vrij van scheuren houdt? Onze specialist in gietvloeren weet het als de beste en legt u alles uit.Meer weten over gietvloeren en welke vloer bij uw project past? Ook in onze showroom staan gietvloer specialisten klaar om u te helpen. Maak een afspraak en kom gauw langs! Neem contact met ons op.

Offerte

Vraag hier uw vrijblijvende prijsopgaaf aan en ontvang deze binnen één werkdag in uw mailbox.

Showroom
Coating Vloer & Company BV
Duivendrechtsekade 62
1096 AH Amsterdam

Op afspraak te bezoeken

Contact
Postbus 23282
1100 DT Amsterdam

Snelle offerte aanvraag

Laat uw gegevens achter en ontvang een geheel vrijblijvende offerte.

Als het alleen om een badkamer gaat, kunnen wij u helaas niet verder helpen.